Je komt het regelmatig tegen als je profielen bekijkt op een datingsite of datingapp: smokkelen bij het daten.

Vraagteken
Toen ik deze week met een van de singles die ik coach op een datingsite aan het zoeken was naar singles die goed bij hem zouden kunnen passen, kwamen we een profiel tegen van een leuke vrouw. Haar tekst nodigde uit om ook haar foto’s en gegevens te bekijken. Daaruit bleek dat zij bij haar gewicht 30 kg had aangegeven, terwijl op de foto’s zichtbaar was dat zij meer weegt. Dat riep vraagtekens op.

Dat is iets dat je echt niet wilt als iemand jouw profiel bekijkt. Zodra er vraagtekens komen over je gewicht, je leeftijd, je lengte, je postuur, et cetera sta je eigenlijk al met 3-0 achter. Er wordt nog eens extra gekeken naar je –in dit geval- gewicht en daar wil je nu juist het accent NIET op leggen.

Vertrouwen
Het heeft namelijk te maken met vertrouwen. Als iemand die jouw profiel bezoekt het gevoel heeft dat jij aan het smokkelen bent bij het daten, dan is het vertrouwen geschaad. En het is lastig dat nog te herstellen.

Degene die het leest, gaat zich namelijk afvragen wat er nog meer niet klopt in jouw profiel. En op die basis begin je met achterdocht. Dat is niet alleen jammer, maar vraagt ook heel veel en vaak ook langere tijd om te herstellen.

Waarom smokkelen bij het daten?
De vraag die je je natuurlijk eigenlijk moet stellen, is waaróm je zou willen smokkelen bij het daten. Zeer waarschijnlijk heb je het gevoel dat wie jij bent niet goed genoeg is. Je hebt het gevoel dat je te zwaar bent of te licht weegt, te jong of wellicht te oud bent, je postuur niet voldoet aan wat jij denkt dat de ander wil, enzovoorts.

Is dat waar? Is het echt zo dat er geen singles zijn die bij jou passen? Is het zo dat dat zo zou zijn omdat je te zwaar of te licht bent, te jong of te oud bent? Nee, natuurlijk niet.

Prins of prinses op het witte paard
In de 23 jaar dat ik nu dating coach ben, zag ik al talloze singles de liefde van hun leven vinden. Telkens weer hoor ik van singles enthousiaste verhalen over de vriend of vriendin die zij hebben ontmoet en waarmee zij een relatie zijn aangegaan. Het bijzondere is dat degene die zij vinden in bijna 80% van de gevallen niet exact voldoet aan hun droomplaatje van de prins of prinses op het witte paard.

Ik kan je uit ervaring vertellen dat er altijd aanzienlijke verschillen waren tussen het zoekprofiel dat zij tijdens het daten gebruikten en de match die uiteindelijk tot stand kwam. En ja, dan ging het om allerlei criteria die vooraf nogal cruciaal leken.

Zo herinner ik mij een leuke single vrouw die 1,85 m was. Zij wilde heel graag een man vinden die langer zou zijn dan zij. Je voelt ‘m natuurlijk al aankomen: zij is nu alweer jaren gelukkig met haar partner die 1,78 m is. Dat is geen issue meer; dat was het al na twee dagen niet meer. Hij is zo leuk, lief, grappig, zorgzaam en boeiend dat zij dat geen enkel punt vindt. De enige concessie die zij voor haar gevoel heeft moeten doen, is dat zij niet meer op hakken loopt. Ze is tot de conclusie gekomen dat dat eigenlijk veel fijner is en beter voor haar voeten.