Vandaag vieren we de vrijheid. Het is een dag en een moment om stil te staan bij wat je hebt en wat je dierbaar is.

Vieren is belangrijk in het leven. En zeker in het daten. De allerkleinste dingen zijn het waard om bij stil te staan, blij te zijn met het feit dat ze er zijn. Hoe vaak doe je dat?

Wat belangrijk is
Om te kunnen vieren dat iets of iemand er is of dat je ergens blij mee bent, is het eerst nodig dat je weet wat voor jou belangrijk is. Wat je waardeert, wat je wellicht ook nodig hebt.

Als alles wegvalt om je heen of in je leven, wordt datgene wat je nog hebt het allerbelangrijkst. Dat gaat meestal niet om materiële dingen. Zo vinden we het gewoon dat we gezond zijn, totdat we iets mankeren. Het hebben van een huis of plek om te verblijven, lijkt ook voor velen vanzelfsprekend, totdat je dat niet meer hebt. Een baan, een inkomen, een doel in je leven; als het er is staan we er niet op elk moment bij stil hoe waardevol en belangrijk het kan zijn. En ‘last but not least’ zijn de mensen om je heen – familie, vrienden, buren, collega’s enzovoorts – vaak degenen die zeker ook genoemd worden; vaak als het belangrijkst worden gezien.

Voor singles
Als ik singles coach, hebben we het uiteraard over wat zij belangrijk vinden in het leven. Wat zij nodig hebben om gelukkig te zijn, zich blij te voelen, tevreden te zijn en wat al niet meer.

Die vragen komen natuurlijk mede aan bod omdat bij het vinden van een partner een wensenlijstje wordt gemaakt van eigenschappen, kwaliteiten en talenten die die single graag zou zien in zijn of haar partner. Daar wordt soms ook een bepaalde levensstijl of levensstandaard, een bepaalde gezinssituatie of burgerlijke status bij genoemd.

Daarnaast zijn die vragen belangrijk om helder te krijgen wat je belangrijk vindt als je een relatie krijgt. Dan komt het vaak aan op vrijheid, betrouwbaarheid, geborgenheid, respect, vertrouwen enzovoorts.

De mate en vorm
Je krijgt wellicht bij het woord ‘vieren’ het gevoel dat het groots moet zijn om over ‘vieren’ te kunnen spreken. Als je het over Bevrijdingsdag hebt, dan vieren we dat normaal gesproken uitbundig. Er zijn festivals, optredens, herdenkingen, lezingen et cetera.

Het bijzondere is natuurlijk dat we dan even echt stilstaan bij het gevoel dat we hebben bij vrijheid. Je ervaart vrijheid echter elke dag, bewust of onbewust. Dat vier je dan niet, hopelijk waardeer je het wel.

Als je je huis binnenstapt, kun je zomaar ineens het gevoel ervaren dat je thuis komt. Het je eigen veilige en sfeervolle plek is waar jij je goed voelt.

Als je vriend(in) belt om te vragen hoe het met je is, leg je na een kwartier de telefoon neer met het fijne gevoel dat er iemand is waarmee je een speciale band hebt, misschien al vele jaren. Dat jullie op elkaar kunnen terugvallen, dingen met elkaar kunnen delen, het gezellig hebben en het fijn vinden bij elkaar te zijn.

Als je bladert op je telefoon een foto tegenkomt van je neefje in zijn eerste voetbaltenue, herinner je je het plezier dat je hebt als je hem meeneemt naar het grasveld in de buurt om even een balletje te trappen.