Mei is een maand vol herinneringen, zeker de komende dagen. Toen ik nadacht over het onderwerp voor het blog van vandaag, kwamen er bij mij vele naar boven. Net zoals jij herinneringen zult hebben aan de maand mei in welk jaar dan ook. En dat doet wat met je. Het maakt je blij, vrolijk, verdrietig, doet je mijmeren, brengt ontroering of wat dan ook. En dat heeft weer invloed op het daten.

Net zoals mei gaat over vrijheid. Met Bevrijdingsdag en diverse extra vrije dagen die een heerlijk gevoel van vrijheid geven.

In dit blog ga ik met je kijken naar wat herinneringen met je doen en wat vrijheid met je doet tijdens het daten. Ik wil echter graag beginnen met het delen van mijn belangrijkste herinnering en de link met daten.

Verjaardagsfeest
Want op 1 mei 2021 is het 23 jaar geleden dat ik de eerste datingsite van Nederland startte. Het verjaardagsfeest vier ik elk jaar op gepaste wijze. Vorig en dit jaar samen met mijn man, omdat een echt feest er even niet in zit. En hoewel ik sinds 2010 de datingsite niet meer heb, ben ik al wel al die jaren datingcoach en heb ik al talloze singles mogen coachen bij het vinden van hun partner.

Ik vier het daarom elk jaar met de singles om mij heen. De singles die ik coach en gecoacht heb, die mijn blogs lezen, mijn boek lezen, deelnemen aan webinars of workshops et cetera. Dit jaar komt in deze maand mijn nieuwe website en vernieuwde coachingsaanbod online en uiteraard introduceer ik dat met cadeautjes voor de singles. Daarover hoor je nog van me.

Gedenken
Mei is voor velen in Nederland ook de maand van het gedenken. Dat is nauw verbonden met herinneringen.

Op 4 mei staan we om 20.00 uur letterlijk stil bij alles wat er in de wereldoorlogen is gebeurd en tijdens de vele missies van onze militairen in de jaren erna. Het doet me herinneren aan het boekje ‘De tram stond even stil’ dat ik in de klas op de lagere school kreeg uitgereikt toen ik een jaar of zeven was en waarmee het verhaal van de tweede wereldoorlog werd verteld. Het staat nog steeds in mijn boekenkast.

Op 5 mei vieren we de vrijheid. Door de dodenherdenking van de dag ervoor wordt het eens te meer duidelijk dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Nu we in de coronatijd met lockdowns en de avondklok te maken hebben (gehad), zijn we ons des te meer bewust dat vrijheid ook zomaar ingeperkt kan worden. En voel ik veel sterker hoe ik hecht aan mijn vrijheid en realiseer ik me dat ik het heel erg zou vinden om mijn vrijheid in te leveren.

Singles en vrijheid
Dat gevoel hebben singles ook vaak: dat ze hun vrijheid inleveren als ze een relatie aan gaan. En dat zorgt er dan weer voor dat ze minder makkelijk een partner vinden.

Het doet natuurlijk de vraag rijzen of het waar is dat je je vrijheid inlevert als je een relatie aan gaat. Voor sommigen wel. Die vinden hun single-leven zo fijn dat ze zich maar moeilijk kunnen voorstellen dat het net zo fijn blijft als je met je partner samen bent, ook al is het LAT-ten.

Het gaat dan vooral om het gevoel van je eigen dingen (deels) moeten opgeven, in een ander ritme leven, verplichtingen krijgen, rekening moeten houden met de ander, af moeten stemmen, enzovoorts.

Anderen hebben er geen enkele moeite mee om wat mee te bewegen en een nieuw ritme te vinden met elkaar. Kijken daar ook naar uit. Zien vooral de voordelen van het samenzijn en vinden het daarom niet zo’n issue dat er ook iets verandert. Of ze hebben het gevoel dat ze het samen creatief kunnen vormgeven zodat het niet voelt als ‘iets op moeten geven’.

Er zijn ook singles die het veel fijner zou vinden als ze alles samen zouden kunnen doen. Zij kennen het gevoel van vrijheid inleveren niet, omdat voor hen het samenzijn zo fijn voelt dat ze daarvoor gaan.

Het boeiende is dat het gevoel van vrijheid dat iemand heeft en wat hij of zij daaraan verbindt meestal grotendeels onbewust is. Totdat je gaat daten.

Wat herinneringen doen
Herinneringen zorgen ervoor dat je onthoudt wat iets met je deed. Dat zit ‘m vooral in het gevoel dat je bij die herinnering hebt. Je ruikt hoe het tijdens je vakantie in dat land of die stad rook. Je voelt hoe je je voelde toen je uitzinnig was bij dat concert van je favoriete band of artiest.

Net zoals je herinneringen je verdrietig kunnen maken om iets wat er geweest is en er niet meer is. Je partner die is overleden of waarvan je bent gescheiden. Net zo goed kunnen die bij je boven brengen hoe jullie elkaar leerden kennen in de bus op weg naar je studie of werk of op de dansvloer en hoe jullie relatie begon. Die herinneringen brengen je meestal direct terug in die sfeer en bij het gevoel dat je toen had; roepen een glimlach op of een warm gevoel.

Herinneringen kleuren ook het moment. Omdat je je toen heel blij, vrolijk of juist boos of verdrietig voelde, kom je ook bijna meteen weer in dat gevoel als je eraan denkt. En dan is het best lastig om bij dat ene moment een ander gevoel bij te hebben.