Als je al wat langer aan het daten bent, kan het zomaar zijn dat je te maken krijgt met het geduld en ongeduld bij het daten. Want dat zijn twee zaken die bij iedere single wel eens spelen.

Tot nu toe
Je hebt misschien al even lopen aarzelen voordat je met het daten begon. Tijdens die paar weken of maanden dat je er tegenaan zat te hikken, is er weinig gebeurd. Nu je de stoute schoenen hebt aangetrokken en gaat daten, wil je meteen grote stappen zetten.

Je bent al een poosje aan het daten en het wil nog maar niet vlotten. Natuurlijk heb je meerdere contactverzoeken verzonden, maar evenzovele afwijzingen ontvangen. Of je bent wel op date geweest, maar ze leidden niet tot een tweede. Als je terugkijkt op die weken of maanden baal je ervan dat je nog steeds je tablet of telefoon moet pakken en op de datingsite of -app moet gaan zoeken.

Je voelt een motortje draaien in je lijf dat vaart wil maken en eindelijk die partner wil vinden. Hoe geduldig je normaal gesproken ook bent, je begint inmiddels wat ongeduldig te worden. En dat is heel begrijpelijk. Geduld en ongeduld hoort bij het daten, omdat het zo dicht bij je staat en het verlangen om de liefde van je leven te vinden groot is.

Merkbaar
Het is wel lastig als je ongeduld merkbaar wordt. Het uit zich in allerlei varianten, die verschillen per single.

De één gaat meerdere contactverzoeken tegelijk versturen in de hoop ergens ‘raak’ te schieten; een reactie te ontvangen. Wie reageert, wordt de gelukkige om mee af te spreken.

De ander wordt al blij van een positieve reactie en spreekt, ondanks dat het niet de ideale match is, toch een date af.

Weer een ander neemt even afstand en last een pauze in.

Geduld en ongeduld bij het daten is een veel voorkomend onderwerp in het daten. Al deze reacties zijn begrijpelijk; je bent immers ook maar gewoon een mens. Al die gevoelens van teleurstelling, verdriet of boosheid moeten hun weg vinden. De vraag is natuurlijk wat deze acties je opleveren.

Krijgen wat je krijgen kan
Het venijn van deze acties zit ‘m erin, dat je door deze reactie op je ongeduld onbewust inlevert op je date resultaat. En dat heb je niet direct in de gaten.

Wat je namelijk gaat doen, is toewerken naar een resultaat. Je wilt een positieve reactie op je contactverzoek of je wilt een date. Op dat moment is dat het belangrijkste en telt de kwaliteit ineens iets minder. Je bent je dat overigens vaak niet eens bewust dat dat zo schakelt.

Hoewel dat een hele menselijke reactie is, is die minder effectief en kan het zelfs heel nadelig uitwerken. Zodra ik als coach voel dat een single ‘maar gewoon’ een afspraak maakt voor een date om een date te hebben, word ik alert. Dan kom je namelijk in de fase dat je gaat voor krijgen wat je krijgen kan in plaats van krijgen wat je hebben wilt.

Inleveren op je resultaat
Toen je startte met daten, ging je voor de prins of prinses op het witte paard. Zodra je je ongeduld laat prevaleren, ga je -even heel gechargeerd gezegd- voor ‘iemand’ op het witte paard (krijgen wat je krijgen kan). Dan doe je dus concessies. Dat hoeft niet rampzalig af te lopen, maar dat zie ik wel regelmatig gebeuren.

Hopelijk kom je op tijd tot bezinning en breng je het geduld op om te gaan voor die prins of prinses, want de singles die ik met iets minder genoegen heb zien nemen, kom ik helaas op een later moment ook regelmatig tegen in mijn relatiecoaching. Omdat het dan niet zo lekker loopt in de relatie, er soms iets speelt op het gebied van vreemdgaan of er al in een vergevorderd stadium wordt nagedacht over scheiding. En dat is jammer en verdrietig.